Spring naar content

Andrew Solomon: Forge meaning, build identity.

In deze Ted talk houdt schrijver en onderzoeker Andrew Solomon een ontroerend en overtuigend betoog om betekenis toe te kennen aan belangrijke gebeurtenissen in je leven, om zodoende een zingevend beeld te krijgen van wie je daardoor bent geworden. Hoe hebben negatieve gebeurtenissen je gevormd tot de persoon die je nu bent? De essentiële vraag is: wat heeft het je gebracht, niet wat heeft het je gekost.

Forge meaning, build identity

Als zelf-benoemd ‘student van tegengeslagen’ viel het Solomon op dat sommige mensen kracht putten uit grote tegenslagen. Het vinden van ‘zin’ leek hiermee te maken te hebben. In populaire taal wordt gesproken van het ‘ontdekken’ van de diepere zin of betekenis, alsof er ergens een Grote Waarheid verstopt ligt die je moet vinden. Volgens Solomon zou je het beter ‘zin smeden‘ (zingeving) kunnen noemen. We staan ons leven lang voor de keuze welke betekenis we toekennen aan de gebeurtenissen die we meemaken, aan de dingen die ons overkomen, zelfs aan de keuzes die we maken.

Heb je eenmaal betekenis toegekend aan wat je is overkomen, dan is de volgende stap om deze zingeving te integreren in je zelfbeeld, je eigen identiteit. Zin-smeden en identiteit opbouwen, dat werd zijn mantra. Het kiezen voor een zinvolle betekenis maakt niet goed wat er mis is. Maar het maakt wat er mis is wél kostbaar.

Wij gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, of u onze cookies accepteert.